zondag 13 maart 2016

De eerste kennismaking met het binnenland van Suriname

Dag beste lezers!



Hier ben ik terug met een blogbericht over mijn avontuur in Suriname! In dit blogbericht vertel ik iets meer over mijn vorige week.

Deze week hoorden we dat er wat problemen waren met het Ministerie van Onderwijs hier in Suriname. Het personeel is namelijk boos dat er niet op tijd betaalt wordt. Het gevolg hiervan was dat de leerkrachtenbus staakte en wij problemen hadden om op school te raken! Natuurlijk hadden we nog de taxi, die bracht ons met veel plezier naar school. Maar dit koste natuurlijk heel wat Surinaamse Dollars. Ook ons schoolhoofd vond dit iets te veel geld en mochten we toch een dagje thuis blijven om de kosten te beperken.

Gelukkig moesten we donderdag en vrijdag ook geen vervoer zoeken, want we gingen op uitstap naar het binnenland. We gingen namelijk binnenlandse scholen bezoeken om zo ook eens het verschil te zien tussen de scholen.

Donderdagochtend moesten we paraat staan rond 8u15, want dan zouden we opgepikt worden met de bus. Maar zoals we in Suriname al gewoon zijn, kwam de bus een heel stuk later (rond 9u pas!). Dus na een beetje wachten, zaten we uiteindelijk toch op de bus richting het binnenland.
Na een heel stuk rijden, kwamen we aan op onze eerste binnenlandse school. We moesten ons eerst nog verkleden in de bus, want we mogelijk namelijk geen korte shorts of topjes dragen op school. Eenmaal we op het schoolterrein toekwamen, was er helemaal niemand te zien. Blijkbaar waren de scholen gesloten doordat de bussen staakten en de kinderen niet op school raakten. Gelukkig konden we wel even binnen gluren. Er was één klas die echt enorm opviel, in de positieve manier.  Het was echt een klas zoals je die bij ons zou tegenkomen. De klas was in felle kleuren geschilderd en had ook echt hoeken zoals wij die hebben. Dus geen gewone tafel met wat materiaal, maar echt een hoekje in de klas die afgescheiden was van de rest waar er gespeeld kon worden. Zo was er een poppenhoek, boekenhoek en een bouwhoek met verschillende soorten blokken.
Hiervan was ik zo onder de indruk. De scholen die we tot nu toe hadden gezien waren niet geschilderd en hadden veel minder materiaal. Dit was wel een beetje een omgekeerde shock, we dachten dat de scholen in het binnenland heel wat primitiever gingen zijn, wat dus helemaal niet zo is! Het rare hieraan was, is dat er maar 1 klas zo opgedaan is. De andere klassen zijn te vergelijken met onze stageklas dicht bij de stad. Toen we vroegen aan onze begeleider hoe dit kwam, dat deze school veel ‘rijker’ is dan bijvoorbeeld onze stageschool hier, vertelde hij dat het schoolhoofd goeie politieke connecties heeft en zo wordt de school enorm gesponsord. Hier merk ik wel dat er zo veel dingen afgehandeld worden. Heb je geen goeie connecties, dan heb je ook minder geld voor je school, spijtig genoeg…






Hier heb ik dan toch even stil gestaan bij mijn globaal engagement, namelijk mijn eigen menig vormen over maatschappelijke of internationale onderwerpen. Want op zich vind ik het niet altijd even goed dat er zo wat aan ‘vriendjespolitiek’ gedaan wordt (als ik het ook al zo mag noemen…). Sommige scholen worden hierdoor enorm benadeeld en ook de kinderen die op deze school lesvolgen. Als ik dan hier de link leg met mijn stageschool, dan krijgen zij enorm weinig leermiddelen en wat ik bedoel is weinig is dan 2 flessen verf voor een periode van 5 à 10 jaar. Dit vind ik dan heel erg als je dan weet dat sommige andere kleuterscholen alle middelen krijgen die ze maar willen en de kleuters zo ook meer ontwikkelingskansen krijgen.

Na het eerste schoolbezoek gingen we nog met de boot naar onze verblijfplaats. Dit was echt een heel stuk primitiever dan dat ik gewoon was maar dit had ik uiteindelijk wel verwacht. Ik was al blij dat we een bed met een muskietennet kregen en kamer die op slot kon voor ons materiaal.
De kamer had ook een enorm bonuspunt die voor mij bijna onbetaalbaar was en dat was het uitzicht die we hadden. We keken uit op een prachtig stukje natuur met stroomversnellingen.
In deze stroomversnellingen mochten we dan ook zwemmen, dit was super leuk en ontspannend!






De volgende dag bezochten we nog een andere school. Deze was een 5 minuten wandelen van onze verblijfplaats. Op de school voelde ik me soms wat ongemakkelijk doordat we met 17 studenten rondliepen op de school en de kinderen in overdrive gingen. Ik kreeg het gevoel dat de leerkrachten hier wat geïrriteerd van werden omdat ze niet verder konden met hun lessen of activiteiten.
Als ik nu de vergelijking leg met mijn stageschool hier, dan zie ik er heel weinig. De kleuterklassen waren zo goed als hetzelfde qua inrichting enkel dat de lokalen op zich iets kleiner waren. Maar toen ik materiaal eens bekeek, was hun materiaal veel degelijker en hadden ze ook wat meer verschillende materialen. Dit terug om de zelfde reden dat ze genoeg gesponsord werden van hogere partijen.






Dit was zo’n beetje een samenvatting van mijn 4e week in Paramaribo, Suriname!


Met zonnige groetjes,

Axelle

zaterdag 5 maart 2016

Even vergelijken met België...

Dag beste lezers!



Nu februari achter de rug is, heb ik nog wat extra te vertellen over mijn (school)leven hier in Suriname.
Nu ik hier reeds een kleine 3 weken op school zit, heb ik al veel verschillen en gelijkenissen opgemerkt met de Surinaamse kleuterschool en de Vlaamse kleuterschool. In dit blogbericht zal ik enkele opvallende verschillen en gelijkenissen bespreken, lezen jullie mee?

Ik start met het bespreken van de verschillen. Het 1ste verschil dat ik opmerk is dat de organisatie helemaal anders is dan de Belgische kleuterklassen. Zo hebben de kleuterklassen hier helemaal geen kring. Bij ons in België is de kring een gezellige plaats waar we iedere dag de klassikale activiteiten uitvoeren zoals het ochtendonthaal, een verhaal voorlezen, allerlei taal- en wiskundespelletjes spelen. Hoe zit dit dan in Suriname? Wel  hier zitten alle kleuters aan een vaste tafel. Deze tafel heeft dan ook een symbool, zoals een vierkant, driehoek, … Iedere kleuter heeft een vaste plaats aan die tafel en die blijven toch voor het grootste deel van de dag aan deze tafel zitten. Er zitten ongeveer een 8 kleuters aan een tafel en ze draaien hun stoel mee met de richting van de juf. Dus staat de juf aan de ene kant van de klas dan draaien ze hun stoel naar die richting en wanneer ze verloopt draaien de kleuters hun stoel mee met de juf. Dit is soms wel iets waar er heel veel tijd inkruipt. De kring is dus wel iets dat ik erg mis in de Surinaamse kleuterklas.

Een 2e groot verschil dat ik opmerk is dat enorm veel aandacht gaat naar het overgaan naar het 1ste leerjaar (de 1ste klas of groep 3). De juf vermeld dit dan ook meerdere keren per dag: “Willen jullie wel overgaan naar de 1ste klas?”. Ook aan de activiteiten is dit duidelijk te zien. Het voorbereidend lezen, schrijven en rekenen komen dagelijks aanbod en hier wordt er ook heel veel aandacht aan besteed. De  kleuters hebben meerdere boekjes waar ze letters moeten in oefenen en waar ze wiskundige begrippen in oefenen zoals lang, kort, schuin, … Ook voor schrijfpatronen hebben ze een apart boekje. 
Dit is toch wel een groot verschil met ons, want wij zullen deze inhouden veel speelser aanpakken. Dergelijke wiskundige begrippen worden mondeling aangebracht en zo ingeoefend. Onze kleuters moeten dit niet neerschrijven in een schrift, dit vinden wij nog te abstract voor in de kleuterklas.
Ook voor in de Surinaamse kleuterklas vind ik dit nog heel abstract, want na de uitleg van de juf had ik het gevoel dat sommige kleuters geen idee hadden over wat het ging. De juf legt dit uit zonder prenten of andere visualisatie, wat het alleen maar moeilijker maakt voor de kleuters.
Ik zou kunnen zeggen dat ze hier heel doelgericht werken, maar aan de ene kant heb ik het gevoel dat ze hun doelen echt niet bereiken. Toen ik vroeg waarom alles soms heel strak aangepakt wordt (zonder spelletjes, zonder visualisatie), vertelde mijn mentor dat ze hier minder de tijd voor hebben en dat ze dit moeten bereiken op het einde van de week/op het einde van het thema.

Dit zijn toch de meest opvallende verschillen en aangezien dat ik nu ook al iets meer durf vragen aan mijn mentor, merk ik dat ik toch al heel wat culturele kennis heb opgedaan. Dit is ook een competentie waar ik gedurende de 3 maand zal in blijven groeien (dat hoop ik in ieder geval toch!).

Naast de verschillen zijn er toch ook heel wat gelijkenissen met de Belgische kleuterklas.
De meest opvallende gelijkenis is dat de kleuterklas ook speelhoeken heeft en de kleuters hier ook naar hartenlust mogen in spelen. De hoeken zijn natuurlijk wel  niet zo uitgebreid zoals bij ons. In onze kleuterklas is een poppenhuis bijna zo goed als een huisje met een keuken en tientallen poppen en poppenbedjes. Hier is dit een tafeltje met een keukenstel en enkele poppen met wat kleertjes.
De kleuters kunnen hier spelen tijdens ‘Arbeid naar keuze’. Dit is dus vergelijkbaar met ons ‘Vrij kleuterinitiatief’.

Nog een grote gelijkenis zijn de verschillende activiteiten. Heel wat activiteiten die ze in Surinaamse kleuterklas uitvoeren, hebben wij ook. Zoals een verhaal vertellen, poppenkast spelen, versje aanleren, arbeid naar keuze, bewegingsverhaal, kleuterturnen. Soms is de inhoud wel wat anders, maar dit is dan ook normaal.

Ook heb ik ondertussen al kennis van de beroepsuitoefening in andere landen. Ik kan al verschillende dingen vergelijken met het Belgisch onderwijs en kan deze dan ook al relativeren en plaatsen in hun manier van onderwijs.

Ziezo, nu zijn jullie ook weer up-to-date met het onderwijs hier in Suriname!




Met zonnige groetjes uit Paramaribo
Axelle